Welke invloed heeft de maan op ons?

De maan doorloopt 4 verschillende fasen, die elke ongeveer een maand duren. ( 29 a 30 dagen)

Daarvan komt onze benaming MAANd. In deze maand draait de maan rond de aarde en om haar as. Dit in combinatie met dat de aarde om de zon draait maakt dat wij de verschillende fasen kunnen zien.  Op de maankalender kan je elke fase volgen.

Hier zijn de belangrijkste maanstanden en hun kenmerken:

  1. Nieuwe Maan: Bij de nieuwe maan bevindt de maan zich tussen de aarde en de zon, waardoor de zijde van de maan die naar de aarde gericht is donker is en niet zichtbaar is vanaf de aarde. Dit markeert het begin van de maancyclus.

  2. Wassende Halve Maan: Na de nieuwe maan begint de maan langzaam toe te nemen in zichtbaarheid. De wassende halve maan is zichtbaar als een halve cirkel aan de oostelijke hemel na zonsondergang. Dit is een tijd van groei, ontwikkeling en toenemende energie.

  3. Eerste Kwartier: Ongeveer een week na de nieuwe maan bereikt de maan het eerste kwartier, waarbij de rechterhelft van de maan zichtbaar is vanaf de aarde. Dit markeert het punt halverwege tussen de nieuwe maan en de volle maan en symboliseert een tijd van kracht en actie.

  4. Wassende Maan: Na het eerste kwartier neemt de maan verder toe in zichtbaarheid en wordt ze steeds helderder. De wassende gibbeuze maan is meer dan half verlicht, maar nog niet helemaal vol. Dit is een periode van groei, vooruitgang en voorbereiding op de volle maan.

  5. Volle Maan: Bij de volle maan staat de maan recht tegenover de zon aan de hemel, waardoor ze volledig verlicht is vanaf de aarde. Dit is een tijd van voltooiing, verlichting en de piek van de maancyclus. De energie is op zijn hoogtepunt en het is een krachtig moment voor manifestatie en expressie.

  6. Afnemende Maan: Na de volle maan begint de maan af te nemen in zichtbaarheid. De afnemende gibbeuze maan is meer dan half verlicht, maar begint geleidelijk af te nemen naar de laatste kwartiermaan.

  7. Laatste Kwartier: Ongeveer een week na de volle maan bereikt de maan het laatste kwartier, waarbij de linkerhelft van de maan zichtbaar is vanaf de aarde. Dit markeert het punt halverwege tussen de volle maan en de nieuwe maan en symboliseert een tijd van loslaten en afsluiting.

  8. Afnemende Halve Maan: Na het laatste kwartier neemt de maan verder af in zichtbaarheid. De afnemende halve maan is zichtbaar als een halve cirkel aan de westelijke hemel na zonsopgang. Dit is een tijd van afnemende energie en introspectie.

Wist je dat de maan effect heeft op het water op aarde? Wij als mens zijn gemaakt uit 70% water. Dus kan je je ook al voorstellen dat de maan invloed heeft op ons.

1. Getijden:

Een van de meest bekende effecten van de maan op water zijn de getijden. De zwaartekracht van de maan trekt het water van de oceanen naar zich toe, waardoor getijden ontstaan. Er zijn twee getijden per dag, een hoog en een laag getij, die worden veroorzaakt door de rotatie van de aarde en de baan van de maan.

Spiritueel: 

Een leven met de maan lijkt voor veel mensen al snel zweverig. Maar eigenlijk is het gewoon een manier van persoonlijke ontwikkeling. Het helpt om elke maand bewuster te gaan leven in plaats van geleefd te worden. Even stilstaan en te ontsnappen aan de ratrace van de maatschappij. Verbinding zoeken met jezelf en de natuur, de oorsprong van ons bestaan. 

Je kan een ritueel bekijken als even een moment voor jezelf nemen. Sta even stil  bij de volle maan en nieuwe maan.

3. Invloed op het menstruatiecyclus

Vroeger leefde de vrouw meer intune met zichzelf en de natuur, Alsook in harmonie met de maan.

De menstruatiecyclus duurt net zolang als de maancyclus, helaas staan we nu minder in verbinding met de natuur  en nemen we ook vaak anticonceptie die onze hormonale balans verstoord.  Daardoor loopt dit vaak niet meer samen.

Je kent het zinnetje wel: Heb je weer u regels?

Ja! wij als vrouw gaan door veel emoties, mede te danken aan onze hormonen. Ook tijdens onze menstruatie hebben we vaak fysieke of mentale obstakels. 

Wist je dat je menstruatiecyclus ook verschillende standen of seizoenen heeft?

Elk seizoen heeft daarbij eigen uitdaging en kracht. 

Menstruatie: bouw rust in – Nieuwe maan (winter) Dag 1-5

Hormonen: Oestrogeen daalt verder, progesteronniveaus dalen
Mogelijk humeur: Chagrijnigheid, neerslachtigheid, moeheid, hoofdpijn, mogelijk PMS

Je intuïtie is op zijn scherpst en jij bent het meest introvert tijdens de nieuwe maanfase van je cyclus. Je lichaam heeft alle energie nodig voor het interne proces en jij hebt het nodig om naar binnen te keren en rust in te bouwen waar het kan. Als je er ruimte voor maakt, merk je pas hoezeer je er behoefte aan hebt. Tijdens de nieuwe maanfase is het goed om naar binnen te keren en te contempleren met een dekentje op de bank.

Pre-eisprong: zelfverzekerd van start – Eerste kwartier

(lente) Dag 6 – 11

Hormonen: Oestrogeen blijft stijgen, testosteron stijgt einde van de week
Mogelijk humeur: Je voelt je heerlijk en je krijgt meer zin in seks

De pre-eisprongfase die gelijk staat aan het eerste kwartier van de maan zou wel wat langer mogen duren. Waarom? Je voelt je energiek, stabiel, mentaal sterk en je hebt zin om te starten met nieuwe plannen en ideeën. Emotioneel ben je meer in balans dan op andere momenten in je cyclus, wat maakt dat je zelfverzekerd bent en zin hebt om met anderen af te spreken. Het is alsof je uit een donkere grot komt en ineens weer daglicht ziet.

Eisprong: extraverte energiebubbel – Volle maan (zomer) Dag 12- 19

Hormonen: Oestrogeen daalt enorm in korte tijd, progesteron wordt aangemaakt
Mogelijk humeur: Je humeur slaat om, mogelijk eetbuien en neerslachtigheid

Je klapt uit elkaar van bruisende energie tijdens de volle maanfase van je cyclus. Als die ook nog samenvalt met de volle maan, merk je het effect daarvan dubbel en dwars. Je bent zo extravert dat je er zelf soms van schrikt en blaast alles wat je pad kruist met verve nieuw leven in. Let op dat je in deze energiebubbel niet je hele cyclus volplant met afspraken die je tijdens de volle maanfase bekoren, want die kunnen op een later moment een knoop in je maag veroorzaken.

Pre-menstruatie: grote schoonmaak – Laatste kwartier (herfst) Dag 20-28

Hormonen: Oestrogeen daalt verder, progesteronniveaus dalen
Mogelijk humeur: Chagrijnigheid, neerslachtigheid, moeheid, hoofdpijn, mogelijk PMS

Boenen, vegen, detoxen; tijdens het laatste maankwartier van je menstruatiecyclus heb je maar aan één ding behoefte: schoonmaken. Zowel je huis als je innerlijke gesteldheid zijn toe aan een opknapbeurt, vind je. Het is een zeer geschikt moment om los te laten, om naar oude patronen, relaties, gedachten en gedragingen te kijken en misschien te denken: nee, dit is niet meer voor mij. In het laatste kwartier ben je gefocust, toegewijd en gebrand op persoonlijke groei.

Wil jij je meer verdiepen in het ritme van jouw eigen cyclus? 

Lees mijn  blog ondernemen volgens je cyclus 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

Je kan deze pagina niet kopiëren.